Sunday, 26 June 2016

Kenapa Lemak di Perut Berbahaya utk Kesihatan?

Assalamualaikum semua..

Rata2 kita tahu kenapa lemak berbahaya kepada kita. Namun, kali ni kita nak lebih spesifik sikit iaitu dengan menujukan kepada  lemak di bahagian PERUT daripada bahagian lain. 

Lemak di bahagian perut ni rupanya adlh lemak yg paling berbahaya. Kenapa yer? Lemak di bahagian perut atau visceral fat adlh lemak yg paling berbahaya kerana ia boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit yg berbahaya seperti rintangan insulin, sindrom metabolik serta serangan jantung, diabetes jenis 2 dan kanser. Jangan  tahu, walaupun anda kurus, anda masih boleh mempunyai lemak yg banyak di bahagian perut anda. Bagaimana yer? Adakah dengan memakan makanan yg berlemak tinggi shj? Tidak semestinya! 

Ini kerana makanan yg tinggi karbohidrat seperti nasi juga boleh membawa kepada penyimpanan lemak. Makanan yg tinggi dengan karbohidrat akn menyebabkan hormon insulin kita meningkat (insulin spike). Ini akan menyebabkan peningkatan kepekatan hormon insulin yg akan menyebabkan simpanan gula meningkat di dlm tapak penyimpanan gula. Namun, apabila tapak penyimpanan gula ini dah penuh, lebihan glukosa tersebut akan disimpan sebagai lemak. 


Apakah jenis-jenis lemak? 


1. Trigliserida (Triglyceride) - lemak ini adlh yg paling banyak kerana membentuk 95% daripada lemak di dlm badan. Ia beredar di dlm aliran darah. 2. Lemak Subkutaneous ( Subcutaneous fat)- Lapisan lemak yg terletak betul2 di bawah permukaan kulit,  di antara kulit dan dinding abdomen. 3. Lemak viskeral (Visceral fat) - Lemak ini terletak jauh di dlm perut dan oleh itu adlh paling berbahaya kerana berada dekat dengan organ dalaman anda seperti jantung.  

 Bagaimana lemak di bahagian perut (visceral fat) membahayakan kesihatan?


Cuba anda bayangkan, jika anda pergi membeli belah. Adakah anda akan mengambil jalan yg jauh atau jalan pintas? Semestinya anda akan mengambil jalan yg pintas kerana lebih dekat! Begitu juga dengan organ2 anda. Kenapa ia perlu menarik lemak di bahagian tubuh anda yg lain sedangkan ia boleh dpt tenaga segera dari lemak di bahagian abdomen anda yg bersebelahan!

Bagaimana nak elak glukosa disimpan sebagai lemak? 


1. Kurangkan mengambil makanan yg tinggi dengan karbohidrat dan lemak serta lebihkan sayur-sayuran serta protein terutamanya protein dari soya kerana tiada urik asid. Oat juga baik utk anda, dan anda boleh hidangkan dengan madu serta buah-buahan jika anda nak cepat buang lemak di bahagian perut. 

2. Kurangkan pengambilan air yg bergula dan lebihkan air masak. 

3. Buat senaman terutamanya senanam yg target kawasan perut anda. Mengelap tingkap dan mengemop lantai di rumah shj tidak mencukupi. 

4. Kurangkan makanan yg mempunyai indeks glisemik yg tinggi kerana ia boleh menyebabkan perembesan hormon insulin yg akan menyebabkan glukosa disimpan di tapak simpanan glukosa. Apabila tapak glukosa dah penuh, ia akn disimpan sebagai lemak! Pastikan juga anda makan di dlm kuantiti yg kecil dengan lebih kerap, daripada makan dengan  banyak tetapi hanya 2 kali sehari. 

4. Makan supplemen yg boleh membakar lemak  seperti omegaguard dan lecithin 


Lecithin dan omegaguard membantu dlm memecah dan membakar lemak TESTIMONI LECITHIN TESTIMONI OMEGAGUARD Berminat dengan OMEGAGUARD serta LECITHIN? Jom wassap saya utk konsultasi PERCUMA

017-8421998 (WA)
Emy, Your Friendly Shaklee Distributor

atau 

anda boleh terus membuat pembelian secara online  dibawah.:)

Utk bacaan lanjut utk tips elak perut buncit, anda juga boleh lawati: 

http://kevinzahri.com/health-fitness/8-tips-elak-perut-buncit/

No comments:

Post a Comment