Wednesday, 22 June 2016

Gemuk is Awesome?

"Gemuk is awesome!" ni adalah slogan yg selalu dilaungkan oleh Abam Bocey kan..siapa yg x tahu..Abam ni selalu buat lawak menggunakan badan beliau dan sekali sekala saya tercuit jugak dengan perangai beliau yg selamba jek tu..:')

Nama sebenar Abam adlh Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan dan beliau sebenarnya adalah saudara sebelah ibu saya kerana ayahnya merupakan sepupu kepada ibu saya dan atuknya adlh bapa saudara ibu saya. Kira pangkat anak saudara ibu sayalah ni. Jangan x tahu walaupun Abam selalu laungkan "Gemuk is Awesome!" jauh di sudut hati beliau, beliau pun nak juga kurus seperti org lain. Ungkapan tersebut hanya digunakan Abam utk membuktikan walaupun anda gemuk, anda tidak perlu merendah diri dan anda juga boleh berjaya seperti org lain. :) 


     Abam semasa Anugerah Bintang Popular. Beliau menang kategori Artis Komedi Popular..:)

Oklah back to my entry. Hari ni emy nak bercerita sedikit mengenai kegemukan dan kenapa gemuk TIDAK AWESOME. Sorrylah Abam tapi ni utk kesihatan shj bukan nak trash sesiapa pun lagi2 plak sedara sendiri.haha.. 

Rasanya rata2 kita semua dah tahu kan yg kegemukan boleh membawa kepada banyak kompikasi kesihatan yg lain termasuklah diabetes, sakit jantung, strok dan sebagainya. Namun adakah kita benar2 faham risiko kegemukan ni kepada kesihatan kita. Dikatakan 3.3 juta rakyat Malaysia mengalami berat badan yg berlebihan,atau 21% yg mengalami berat badan berlebihan/ gemuk.

Apakah punca kegemukan?


Berat badan berlebihan selalunya berpunca daripada memakan lebih banyak kalori berbanding yg dibakar melalui aktiviti harian dan senaman. Jadi, kalori yg berlebihan ini akan disimpan sebagai LEMAK. Faktor psikologi dan tekanan dikatakan memainkan peranan yg utama di dlm jumlah dan jenis makanan yg diambil, yg menjadi punca kepada kegemukan. 

Bagaimana kegemukan boleh menyebabkan komplikasi lain?


Lemak sebenarnya adlh penting kerana ia melindungi organ dalaman tubuh kita dan juga menyediakan tenaga yg cepat dan penting di dlm pertumbuhan badan. Kurang lemak juga akn mengakibatkan masalah kesihatan yg lain. Namun paras lemak yg terlalu tinggi boleh meningkatkan risiko utk menghidapi pelbagai penyakit temasuklah;-

1) Diabetes
Kebanyakan mereka yg mempunyai berat badan yg berlebihan adlh 2 kali ganda lebih cenderung menghidap Diebetes Jenis 2 yg berkait rapat dengan gaya hidup. Meraka yg terlalu gemuk adlh 30 kali ganda lebih cenderung dan 10 kali ganda bagi yg menghidapi gemuk sederhana. 

2) Kanser 
Beberapa jenis kanser juga berkait rapat dengan berat badan yg berlebihan di mana kaum hawa lebih cenderung kepada kanser uterus, pundi hempedu, serviks, ovari dan payudara. Lelaki pula lebih cenderung utk menghidapi kanser kolon, rektum dan prostat. 3) Penyakit Jantung 

Apabila kita mempunyai berat badan yg berlebihan, jantung kita akan lebih tertekan utk membekalkan darah ke seluruh tubuh badan kita. Ini akn meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

-Penyakit jantung koroner 
Penyakit jantung ini disebabkan oleh pembentukan plak2 di dinding arteri yg dipanggil sebagai arterosklerosis Arterosklerosis berlaku akibat pembentukan plak2 di dinding arteri yg boleh menyebabkan serangan jantung dan kegagalan jantung 

-Kegagalan jantung kongesi 
Berat badan berlebihan juga dikatakan meningkatkan perkembangan kegagalan jantung * Framingham Heart Study (Circulation, 1983) 

-Sakit dada (angina pektoris) 
 Sakit dada (angina )  adlh disebabkan oleh oksigen yg disalurkan ke tubuh badan kita yg berkurang. Ini boleh menyebabkan kematian mengejut akibat penyakit jantung dan strok tanpa sebarang tanda dan gejala. 

-Serangan jantung 
Serangan jantung adlh disebabkan oleh sel darah yg berkumpul akibat lemak dan  menyumbatkan arteri serta pergerakan oksigen ke tubuh.

4) Strok 
Strok boleh terjadi akibat pendarahn di dalam otak (cerebral haemorrhage) dan arteri tersumbat yg menghalang pergerakan oksigen ke otak (cerebral infarction). Ia biasanya disebabkan oleh pengumpalan lemak di dinding arteri yg menghalang aliran darah. 5) Tekanan darah tinggi 
Mereka yg gemuk lebih tinggi risiko mendapat tekanan darah tinggi sebanyak 3-6 kali ganda daripada mereka yg berberat normal. Diabetes jugak boleh meningkatkan risiko ini.Bagaimana Shaklee Dapat Membantu?


Shaklee mempunyai set mengawal berat badan yg lengkap, di mana ia bukan shj membantu anda menurunkan berat badan namun juga utk mengekalkan berat badan yg sihat.
Berminat dengan SET MENGAWAL BERAT BADAN SHAKLEE? Jom wassap saya utk konsultasi PERCUMA 

017-8421998 (WA)
Emy, Your Friendly Shaklee Distributor 

atau

anda boleh terus membuat pembelian secara online dibawah.:)


*Sumber Rujukan: Kegemukan: Panduan CAP 

No comments:

Post a Comment