Sunday, 12 June 2016

Cara Merawat Denggi

Demam denggi ni adlh demam yg selalu melanda negara kita kan. Almaklumlah negara kita ni selalu mendapat hujan yg banyak, yg membolehkan nyamuk membiak dan menyebar virus denggi (genus Flavivirus) daripada gigitan nyamuk Aedes betina.


Antara tanda2 mereka yg mengalami jangkitan denggi ini adlh: 

1) Suhu badan akan meningkat sehingga 40-41 celsius dan akan berlarutan selama 2-7 hari 
2) Mengalami sakit kepala dan sakit otot serta sendi 
3) Muntah dan kurang selera makan 
4) Ruam-ruam serta bintik2 merah di kulit 


Sehingga kini, masih tiada rawatan khusus utk denggi dan kebanyakan pesakit yg mengalami denggi hanya akan diberikan rehidrasi di mana mereka akan dimasukkan ke dlm wad dan diberikan penjagaan yg lebih intensif. 

Namun saya juga banyak mendengar tentang rawatan2 alternatif dan secara alami yg digunakan oleh pesakit2 denggi antaranya dengan menggunakan daun betik muda serta sup ketam. Namun, tidak semua org termasuk doktor yg bersetuju dengan rawatan2 ini. 

Rawatan alami menggunakan daun betik muda ini pernah disarankan oleh makcik saya kepada anak bosnya yg dijangkiti denggi dan ternyata ia berkesan meningkatkan jumlah platelet utk anaknya yg kini bebas daripada jangkitan tersebut. 

Selain daripada itu, kadar  kandungan air di dalam badan juga hendaklah dikawal kerana denggi jugak boleh mengurangkan jumlah air di dalam badan. Sebab itu jugak, amat penting agar tubuh tidak mengalami dehidrasi apabila mengalami denggi. Di samping itu juga, sistem imun yg kuat adlh penting sebab denggi akan pulih dengan tindak balas sistem imuniti kita sendiri. 

Antara supplemen2 Shaklee utk denggi adlah:

Berminat dengan supplemen utk demam denggi? Jom wassap saya utk konsultasi PERCUMA 

017-8421998 (WA)
Emy, Your Friendly Shaklee Distributor 

atau 

anda boleh terus membuat pembelian secara online di bawah.:)


Utk bacaan lanjut: 
http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/can-papaya-leaves-help-cure-dengue/
http://www.sundayobserver.lk/2010/07/25/fea02.asp

No comments:

Post a Comment