Sunday 14 February 2016

ESP: The Power of Protein

Ok semua .. Seperti yg telah dijanjikan Emy nak bercerita sedikit pasai produk yg emy pon ambil ni and mmg suka which is ESP. 

ESP tu stands for apa yek? ESP tu Energizing Soy Protein Isolate Powder yg berasaskan kacang soya. Kacang soya yg digunakan Shaklee ni bkn kcg soya biasa2 jek tau tapi kacang soya yang organik serta non-GMO. Non GMO ni maksudnya  apa? GMO tu stands for genetically modified organisms..non-GMO adalah produk yg diasaskan tanpa bahannya iaitu  tumbuhan tersebut melalui proses genetic engineering yg boleh merosakkan genetic makeup tumbuhan tersebut yg boleh membawa kepada bahaya toxin serta alergen..Skrg ni dekat negara2 maju mcm US dh mmg jadik trend jugak utk non-GMO foods and products almaklumlah byk risiko yg masih tidak mampu dirungkaikan oleh scientist tentang bahaya pemakanan berasaskan genetically engineered food ni kerana makanan yg genetically engineered ni selalunya telah diubah DNAnya agar lebih  kuat dr serangan serangga perosak etc..tapi ni boleh merosak fungi gene yg lain dlm tumbuhan..





Ok panjang plak emy bebel malam ni pasai GMO.haa...rasanya penting utk kita tau pasai benda ni sebab yelah hari2 kita makan makanan yg kita tidak tahu dan pasti asal usulnya yg boleh bawa kepada bahaya yg tidak diundang..ok berbalik kepada ESP ni yer selain anda x perlu risau tentang asal usulnya kcg soya tersebut yg paling utama  tentang ESP ni apa? ESP ni  tinggi dengan asid amino atau protein yg menyebabkan ia sgt disukai oleh org2 yg nak berdiet.Sebabnya? 


Sebabnya ialah ia kaya dgn protein/ asid aminolah! Rupanya protein ni sgt bagus utk kita rasa kenyang dgn lebih lama daripada kalau kita makan benda2 lain mcm karbohidrat..Ini jugak based on clinical study yg dah dibuat..Selain dari kandungan protein yg tinggi, ESP juga rendah lemak dan bebas kolesterol..Asid amino yg tinggi dlm ESP (9 asid amino yg penting) jugak bagus utk kulit sebab mmebantu fungsi kulit, fungsi enzim serta jugak utk hormon yg lebih teratur.

No comments:

Post a Comment